Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 KépFalunk legrégebbi, és legjelentősebb építészeti emléke a katolikus templomunk, a "Szent kereszt feltalálása" templom. A XIII. században épült, mégpedig minden bizonnyal a tatárjárás utáni időkben, a korábbi fatemplom helyén. Egy vatikáni okirat 1335 -ben említést tesz a templomunkról... E templomot 1688 -ban a fejérvárról kivert, lézengő törökök a faluval együtt felégették! Csak jóval később, Mária Terézia királynő idejében épült újjá 1768 - 1780 között. Ezen időben készültek a ma is látható szobrok, és a főútra néző oldalon - a növényektől kissé takarásban lévő vörös gránit feszület, melynek gyönyörűen kidolgozott talapzatán olvasható a dátum: 1783. Nehezen észrevehető egy kicsiny - a fenyőfa alatt megbújó - vörös gránit talpas kereszt, mely felállításának célja ismeretlen számomra...

A templom bejárata mellett a falba rögzítve látható a Pálos-címer, körülötte a pálosok pecsétes téglái, valamint egy emléktábla, a templom rövid történetével. A bejárat másik oldalán pedig a háború után kitelepítettek emlékére állított fa kereszt.

2007 -ben szakemberek több helyen megbontották a templom vakolását, befalazott korábbi ablakokat keresve, de nem vezetett eredményre a kutatásuk.

A templom szépen elrendezett parkjában kisebb faszobor-csoport látható, mely szintén a kitelepített német ajkú acsaiaknak, illetve az '56 -os forradalomnak állítanak emléket. E szobrokat eredetileg Dr. Rettegi Tibor, néhai körzeti orvosunk készítette, de sajnos az idő kikezdte őket, ezért 2008 -ban új szobrokra lettek cserélve, melyeket Kunos Krisztina, helyi szobrászművész készített.

Az évente október 23. -án megrendezett műsoros, ünnepi megemlékezés is e szoborcsoport előtt történik meg.

 

  KépA református templom ennél jóval fiatalabb, 1838 -ban építették. A falu református lakói sokáig - a török hódoltság utáni időkben - az eredetileg katolikus templomot használták, amíg a XVIII. században meg nem fosztották őket a szabad vallásgyakorlatuktól, ekkor vették vissza tőlük a "Szent kereszt feltalálása" templomot...