Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Büszkeséggel tölt el, hogy a híres gyógyszerész, Kazay Endre (1876-1923) otthona is Vértesacsa volt. 1918 -ban vásárolta meg a József Attila úti házát, melyben patikáját is üzemeltette - haláláig.

1894 -től volt gyógyszerész gyakornok Nagybányán, négykötetes gyógyszerészeti lexikonát is ott adta ki, 1900 -ban. Diplomáját 1903 -ban szerezte meg, a Budapesti tudományegyetemen.

Patikát üzemeltetett ógyallán, nagyszalontán, és vaskohon...

A tudományok számtalan ágát művelő polihisztor munkásságának több eredményét, és általa tervezett eszközét is felhasználta a gyógyszeripar...

 

A gyógyszerészet mellett élénken foglalkozott még zenekomponálással, filozófiával, kémiával, csillagászattal, meteorológiával, geológiával, és barlangászattal. A Pál-völgyi barlang feltérképezését is ő végezte! Foglalkozott még a vízfogyasztás, és a megbetegedések összefüggésének vizsgálatával is, mely tanulmányait akadémiai szinten publikálta.

Templomi orgonát épített, verseket írt, színdarabokban is játszott...Tanított iskolákban, egyetemeken, a legkülönbözőbb szinteken tartott előadásokat.

 

A Kazay gyógyszertár ma is üzemel, Dr. Burgetti László gyógyszerész, gyógyszerészeti szakértő vezetésével. A patikában emlékszoba tekinthető meg, melyben a látogatók megismerhetik Kazay munkáit, többek között a négykötetes lexikonát, valamint az általa tervezett, és készített eszközeit is, mint tablettázó, porosztó, injekció letöltő készüléket is, illetve egyéb munkáit, eredményeit is, Dr. Burgetti László gyógyszerész szíves kalauzolásával.

 

Kazay Endre felújított síremléke a régi katolikus temetőben található, az orosz katonai emlékmű mellett - a sírhoz vezető ösvényt tábla is jelzi.

 

Manapság az egyik legnagyobb gyógyszerészeti kitüntetés a Kazay emlékérem, melyet a Magyar Gyógyszerészeti Társaság adományoz az arra érdemes gyógyszerészeknek.